Műszaki adatok
MÉRÉSI TARTOMÁNY: 0-40 BRIX% cukortartalom
Kiszámított paraméter: alkohol térfogat % ( ha a teljes cukortartalom alkohollá válik ) 0- 25%
POTOSSÁG: 0,2 BRIX%
Automata hőmérséklet kompenzáció: 15-35 oC
Felhasználási terület: Cefre, must, gyümölcsök cukortartalom mérése
Mérések kézi refraktométerrel - mire kell figyelnünk?
A gyakorlati mérés abból áll, hogy a gyümölcsből kipréselünk legalább pár csepp friss lét (vagy a cefréből veszünk pár cseppet) a prizma felületére. Lezárjuk a tetőt. A fény felé fordítva, beállítjuk a szemünknek megfelelő nagyítást, hogy élesen lássuk a skálán a számokat és a határvonalat. Leolvassuk a mért értéket.
HOGYAN KALIBRÁJUK A REFRAKTOMÉTERT?
A kalibráció abból áll, hogy, mint a mérésnél, pár csepp vizet rácseppentünk a prizma felületére, rázárjuk a leszorító lapot, és megmérjük a BRIX% értékét. Ha a tiszta víz BRIX% nem a "0" - értéknél van, a műszeren lévő kalibráló csavarral beállítjuk pontos értéket és fixáljuk a csavar állapotát. A legtöbb refraktométer típus vízzel kalibrálható, de vannak kivételek is.