Blog

Cefrekémia 2

2015.10.18 14:44

Mi rontja a pálinka minőségét?

Erre érdemes odafigyelni!

gyümölcs érettsége nagyon fontos, mert ez biztosítja a telt és gazdag ízt és a kitűnő minőséget a késztermékben. Ha a gyümölcs lehető legérettebb, benne az aromák is kialakulnak. Fontos hogy az alma, körte húsában a keményítő maradék nélkül alakuljon át cukorrá. Az éretlenebb alma, körte, birs erjedése során metilalkohol, aldehidek, savak keletkezhetnek, melyek mérgek, s mennyiségük a pálinkában erősen korlátozott. Minél éretlenebb az almafélék gyümölcse, annál több metil-alkohol keletkezik az erjedés során. Sajnálatosan a metilalkohol a lepárlás, kifőzés során legnagyobbrészt átkerül a párlatba. 

Az erjedés alatt javasolt a refraktométerrel megfigyelni a BRIX% változását. Mivel a cukortartalom csökken és az alkoholtartalom nő az idő előrehaladtával, a refraktométerrel mért érték nem csökken arányosan a cukor koncentrációjának a csökkenésével. refraktométer"összeméri" a két értéket, ezért a folyamat megkezdése után, már érdemes csak a változásokat figyelni. Ilyen mérés segítségével pontosabban meghatározható az erjedés befejeződése.

pH-mérés a cefrében - NAGYON FONTOS!

AD-12: A cefre pH-mérője 

Rendkívül fontos paraméter a cefre optimális pH-értéke. A folyamatok helyes irányba való menetének a biztosítására a cefre pH értékét 2,8–3,2 között kell tartani. Csak így védjük ki a fertőzéseket a tárolás során. Az alacsony savtartalmú cefre esetében fordulhat elő a nem kívánatos vajsavas erjedés. Főleg ha talaj is került a gyümölccsel a cefrébe.

A földszennyeződéssel a cefrébe bevitt mikroba tömeg elnyomhatja az alkoholos erjedést, amely kárára válik a pálinkának.Alacsony savtartalmú gyümölcsökhöz (szamóca, eper, körte) mindenképpen ajánlatos csekély mennyiségű savat hozzá adni az optimális pH beállításához. Erre a célra házi erjesztésnél használható citromsav vagy borkősav. 

Ajánlott legalább 0,01pH pontossággal mérő pH-mérőt használni, mivel a pH értéket elég szűk sávba kell beállítani (Javasolhatom az AD-12 pH-mérőt). Az erjedés befejeztével az edényt szorosan le kell zárni. Ez azért szükséges, mert az alacsony alkohol tartalmú, levegőn álló cefrében elszaporodhatnak az ecetsav baktériumok, amelyek az oxigén segítségével az alkohol egy részét ecetsavvá oxidálják.Az ecetsav, bekerülve a pálinkába, rontja annak a minőségét.Ezért is szokták a főzés előtt egyes mesterek mészoldattal belúgosítani a cefrét, hogy az ecetsavat lekössék, és ne kerüljön a pálinkába. Ezt a lúgosítást egy pH-mérő segítségével végzik, beállítva pH értéket 9,0-10,0 közzé.

REFRAKTOMÉTER és pH mérő együtt még sose volt ilyen jó áron!!

 


A jó minőségű cefre ( NA és kitűnő PÁLINKA!) elkészítéséhez legalább 3 dolog kell: jó minőségű alapanyag , cukortartalom pontos beállítása ( mérni kell!) és a pH 2,8 és 3,2 értékek közzé való beállítása. 

Had segítünk Önnek! RHW25-BATC refraktométer (0-40% BRIX, +%alkohol) + AD-12 pH-mérő (nagy pontosságú pH-mérő: +/- 0,01pH ) bruttó 33750 Ft helyett ( ami magában is listavezető ár a piacon ! ) most csak 26780 Ft (bruttó!) 

Olyan bónuszokat is tartalmaz a csomag, mint kalibráló készlet a pH-mérőhöz , 12 hónap garancia , telefonos konzultáció,  és sok hasznos információk küldése havonta amihez csak fel kell iratkoznia a hírleveleinkre awww.phmeres.shp.hu oldalon.


AKAR JÓ MINŐSÉGŰ PÁLINKÁT KÉSZÍTENI? CSINÁLJA PROFI MÓDON !

Ha ma megrendeli akár  már másnap már használhatja! Futárszolgálatunk bármely magyarországi címre 1 munkanapon belül szállít.

Részletekért kattinson ide!

CIANID TESZT PÁLINKÁBAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hidrogén-cianid a csonthéjas gyümölcsökből (pl. szilva, meggy) főzött pálinka jellemző szennyezője. A törvény szerint abszolút etanolra számítva literenként maximum 70mg/l lehet jelen a gyümölcspárlatokban. A cianid mérhető a QUANTOFIX 91318 cianid teszt segítségével (100 mérésre elegendő ). 

Felosztás: 0 , 1, 3, 10, 30 mg/l CN– Színskála változása: fehér - lila 

A készlet tartalmaz minden szükséges reagenst a mérés elvégzésére. A teszt egyszerű és gyors - 3 percen múlva kész az eredmény. 

MEGRENDELHETŐ: LABORNITE/ WEBÁRUHÁZ-ban 
 

 

RÉZ TESZT PÁLINKÁBAN

A pálinkát sok esetben főzik vörösréz berendezésekben. A készülék felületéről a párlat savtartalmának hatására réz kerülhet a pálinkába. Az élelmiszerek megengedett fémtartalmát is rendelet szabályozza. E szerint a szeszes italokban 1 kg termékben maximum 10 mg réz lehet jelen. Tehát réz készülék esetén ellenőrizni kell a pálinka réztartalmát is. 

A mérés elvégezhető a QUANTOFIX 91304 réz teszt segítségével ( 100 db). 

Skála: 0 , 10 , 30 , 100 , 300 mg/l Cu1+/2+ 

MEGRENDELHETŐ: LABORNITE/ WEBÁRUHÁZ-ban 


Webáruház készítés
argep.hu arcedula.hu vatera.hu shopmania.hu olcsobbat.hu A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.