Professzionális mérőeszközök, a jövő mezőgazdasági szakembereinek! 

gazdaüzlet logo

Kérdése van? +36-205466451

Kategóriák
gazdaüzlet logo

Kérdése van? +36-205466451

  • Kategóriák
    • % Akciós termék
    • Mezőgazdasági mérések
    • Feldolgozóipari mérések
    • Borászat - Pálinkafőzés mérések
    • Állattenyésztési mérések
    • Agrártudományi mérések
    • pH mérők
    • Vezetőképesség (EC) mérők
    • Talajnedvesség mérők
    • Refraktométerek
    • Tápoldatozók és monitorok
    • Gyorstesztek
    • Víztisztítók
    • Egyéb mérőműszerek
  • Blog
    • Cefrekémia
    • Borászat
      • Borászati Fotométerek
      • A BOR FONTOS ÖSSZETEVŐINEK A MEGHATÁROZÁSÁRÓL
    • pH, EC mérés
      • EC és pH mérés talajban
      • A "titkos " receptek - Kerti növények számára legkedvezőbb pH és EC értékek
  1. EC és pH mérés talajban
  1. Blog
  2. pH, EC mérés
  3. EC és pH mérés talajban
Vissza

EC és pH mérés talajban

2015.10.18 14:51
EC és pH mérés talajban

TALAJ EC és pH MÉRÉS GYAKORLATA

 

Az alábbi anyag a Zöldségtermesztési Kutató Intézet (Kecskemét) ajánlatai alapján volt összeállítva (bővebben nézd www.zki.hu ). A növénytermesztés egyik legfontosabb feladata a megfelelő tápanyag szint folyamatos ellenőrzése a talajban. Ha nem ismertjük a talaj sótartalmát (vagy EC-értékét), nem tudjuk savas vagy lúgos-e, nagyon el lehet téveszteni a tápoldatozást. A talajvizsgálat alapján elvégzett alaptrágyázás után a kertészek rendszerint tápoldatozási receptek segítségével, vízben tökéletesen oldódó komplex vagy mono műtrágyákkal oldják meg a tápanyag-utánpótlást. Miután ezeket 1-2 ezrelékes oldatban adjuk, fontos, hogy hétről hétre (talaj nélküli termesztésben akár naponta) nyomon kövessük termesztő közegünk tápanyagszintjének változásait.

A kézi EC- és pH-mérőkkel mind a tápoldat, mind a talaj összes sótartalmát, pontosabban annak elektromos vezetőképességét (EC) és kémhatását (pH) mérni tudjuk. 

A tartályban elkészített tápoldatot közvetlenül tudjuk mérni, míg a talajminta előkészítést igényel. Törzsoldat hígításakor mindkét paraméter ellenőrzése elengedhetetlen, de fix recept alkalmazása esetén is érdemes az EC-t és pH-t minél gyakrabban ellenőrizni.

Hogyan vegyünk talajmintát?

Tápoldatozás előtt, az ikersorból, kb. 3-15 cm-es mélységből, több helyről vegyük a talajmintát, úgy, hogy előtte a felső 3 cm-es réteget lekaparjuk. Mindig átlagos fejlettségű növények mellől gyűjtsük a talajmintát. (A gyökérbetegségektől vagy gyökérkártevőktől szenvedő növények nehezebben veszik fel a tápanyagokat, ezért a mellőlük szedett talajminta EC-értéke jelentősen magasabb lehet, mint az egészséges növények mellől szedetté.) A mintákat alaposan keverjükössze, és vékony rétegben a növényházi asztalon szárítsuk ki teljesen. 

Hogyan készítsük elő méréshez a talajmintát?

1 dl térfogatú apróra tört, tömörített száraz talajhoz adjunk 2 dl desztillált (ioncserélt) vizet, jól keverjük fel, majd 30-45 perc elteltével mérjük meg műszerünkkel az újból felkevert talajoldat EC- és pH értékeit. A 30– 45 perc várakozási idő azért is lényeges, mert pl. több óra elteltével a mért értékek is változnak (emelkednek), különösen, ha lassú lebomlású műtrágya is található a talajmintában. 

Hogyan értelmezzük az EC értékeket?

Legalább hetente ellenőrizzük és igyekezzünk az optimális 0,75–1,25 mS/cm között tartani a talaj-EC-t. A talaj összsótartalmát öntözővizünk minősége is befolyásolja. Egy közepes minőségű víz enyhén lúgos (pH = 7,3), EC-je átlagosan 0,5–1,5 mS/ cm, aminél még nincs só felhalmozódás, de ehhez még hozzáadódik a műtrágya EC-je. 

Az EC-méréssel egy menetben ajánlatos a talaj pH-t is megmérni. A zöldségnövények tápanyagfelvétele a legtöbb tápelem esetében akkor optimális, ha a talaj pH-ja 6,0 és 7,0 között van. Lúgos kémhatásnál (7,5 pH fölött) a mikroelemek (pl. vas) felvétele jelentősen csökken. 7,0–8,5 pH-jú öntözővizeink hidrogénkarbonát-tartalmuknál fogva folyamatosan lúgosítják a talajt, ill. termesztő közeget, amit a tápoldat savazásával kell ellensúlyoznunk. A savazáshoz foszforsavat, salétromsavat, esetleg citromsavat szoktak használni úgy, hogy a kimenő tápoldat pH-ja 5,0 és 6,0 között legyen. Átlagosan köbméterenként mintegy 4–5 dl tömény salétromsavval ez az érték beállítható. Minden látszat ellenére a savazás éppen a természetes állapot helyreállítása, hiszen az eső pH-ja is 5,6. (A savas esőé 4,5 pH alatti.) 

Kattintson a képre!

Az AD-32 EC-mérő a legjobb választás!

 

Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
Labornite Kft.
  • 4033 Debrecen, Szondi u. 12
  • +36-205466451
  • info@labornite.hu
  • facebook

Webáruház készítés
Árukereső.hu Árukereső.hu
argep.hu
arcedula.hu
vatera.hu
shopmania.hu
olcsobbat.hu
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • % Akciós termék
  • Mezőgazdasági mérések
  • Feldolgozóipari mérések
  • Borászat - Pálinkafőzés mérések
  • Állattenyésztési mérések
  • Agrártudományi mérések
  • pH mérők
  • Vezetőképesség (EC) mérők
  • Talajnedvesség mérők
  • Refraktométerek
  • Tápoldatozók és monitorok
  • Gyorstesztek
  • Víztisztítók
  • Egyéb mérőműszerek
  • Blog
    Blog
    • Cefrekémia
    • Borászat
      Borászat
      • Borászati Fotométerek
      • A BOR FONTOS ÖSSZETEVŐINEK A MEGHATÁROZÁSÁRÓL
    • pH, EC mérés
      pH, EC mérés
      • EC és pH mérés talajban
      • A "titkos " receptek - Kerti növények számára legkedvezőbb pH és EC értékek
Pénznem váltás
Belépés
Regisztráció
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.