Borászati Fotométerek

Borászati Fotométer

2015.10.18 15:18

HI 83740

Fotométer a bor réztartalmának meghatározásához

A szőlő általában csak kis mennyiségű rezet vesz fel a gyökereken keresztül. A nagyobb koncentráció a levegőszennyezés, a permetezés, illetve a posztfermentációs feldolgozás eredménye lehet. A rézkoncentráció általában alacsony (0,10-0,30 mg/l alatt van), mivel a felesleg kicsapódik a fermentáció során, és felszívódik az élesztősejtekbe. Ez az eredeti koncentrációt 40-89%-kal csökkentheti. Magasabb koncentrációban a réz fontos szerepet játszik a bor fenoljainak katalizáló hatású oxidációs reakcióiban.Mind a mustban, mind a borban fontos a réztartalom ellenőrzése, mert 9 mg/l felett a réz anyagcsere-toxinná válik, és visszatartja vagy késlelteti az alkohol fermentációját. Az 1 mg/l feletti koncentráció már érzékelhető és elkerülendő.


A rézzel kapcsolatos másik probléma a fehérborban kialakuló fehér köd és a vörösesbarna kicsapódás, amely a rézvegyületek és a fehérjék elegye. Ez csak a palackozott bor erős redukáló hatása miatt alakul ki. Tartozékok: 2 db küvetta kupakkal, öt méréshez elegendő reagens, 2 db 20 ml-es üvegfiola kupakkal, 2 db 1 ml-es műanyag pipetta, 2 db 3 ml-es műanyag pipetta, 2 db kanál, hálózati adapter, 4 db 1,5 voltos elem, kendő a küvetták tisztításához, használati utasítás és hordtáska
Ár: 137 382 Ft.


Egy kattintással megrendelheti a HI 83740 borászati fotométert WEBÁRUHÁZUNKBAN!
 

HI 83741 Fotométer a bor vastartalmának meghatározásához

A kis mennyiségű vas elősegíti a borban található enzimek aktivitását és stabilizálja a proteinek funkcióit. Nagyobb koncentrációban megváltoztatja a redoxpotenciált, befolyásolja a bor tulajdonságait, illetve reakcióba lép a csersavval és a foszfátokkal, ami instabilitást (lecsapódást) okoz. A leggyakoribb lecsapódás a „fehértörés” (vas-foszfát). Ez előbb fehér páraként jelenik meg, később lecsapódik. A ritkább „kéktörés” (vas-csersav) a fehérborban figyelhető meg a csersav hozzáadását követően. A borban a vas leginkább Fe(II) állapotban található meg. Az Fe(II)/Fe(III) aránya a bor oxidációs állapotától függ. Az Fe(III) a borban általában megtalálható foszfátokkal köthető meg. Mivel a vas könnyen reakcióba lép a szerves savakkal, egyes borászok 5 mg/l feletti koncentráció esetén a vas megkötéséhez citromsavat tesznek a borba.

Szennyeződés hiányában a vastartalom 1-5 mg/l között van. A vas leggyakoribb forrása a feldolgozáshoz használt vasból készült eszközök.A fermentáció alatt a vas egy részét elnyeli az élesztő, így az eltávolítható a szűrés során.Tartozékok: 2 db küvetta kupakkal, öt méréshez elegendő reagens, 1000 µl-es automatikus pipetta, 6 db hegy az 1000 µl-es automatikus pipettához, 1 db 1 ml-es műanyag pipetta, hálózati adapter, 4 db 1,5 voltos elem, kendő a küvetták tisztításához, használati utasítás és hordtáska.
 

Ár: 137 382 Ft.


Egy kattintással megrendelheti a HI 83741 borászati fotométert WEBÁRUHÁZUNKBAN!
 

HI 83742 - Fotométer a bor színének és fenoltartalmának meghatározásához

A bor színét mindig meg kell vizsgálni a lebegő anyagok eltávolítása után. Általában két szín-komponens található a borban, ezek a sárga és a vörös, de kék és zöld árnyalatok is előfordulhatnak.A sárga színt acsersav okozza, és hígítás nélkül mérhető. Az öregebb borok sárga-barna színének erősödése az érés vagy az oxidáció eredménye. A vörös színt a szabad antociánok, az antociánok kopigmentjei és a polimerizált fenolos elegyek okozzák. Ezek színe függ a pH-értéktől. Erős sötét árnyalatuk lehet, ezért a bormintát hígítani kell, de vigyázni kell arra, hogy a bor eredeti pH-értéke ne változzon meg.
 

A fenoltartalom: A fenolos elegyek befolyásolják a színt, fanyar ízt és csípős illatot kölcsönöznek a bornak, az oxigén redukcióját okozzák, illetve a barnító anyagok forrásai. A bor számos fenolos elegyet tartalmazhat. A hagyományos módszerekkel nehéz különbséget tenni a kötött és egyéb fenolok között. A kötött fenolok leggyakoribb elemzési módja még mindig a fenolok és a Folin- Ciocalteu reagens reakciója. Más módszerek (például a közvetlen spektrofotometriai mérés) kevésbé pontosak a moláris abszorpció-képességbeli különbségek, valamint a nem fenolos anyagok színe miatt.
Ár: 172 307 Ft


Egy kattintással megrendelheti a HI 83742 borászati fotométert WEBÁRUHÁZUNKBAN!

HI 83746 - Fotométer a bor redukáló cukortartalmának meghatározásához

A redukáló cukortartalom a borkészítés egyik legfontosabb paramétere. Növekedésének nyomon követése a szőlő érése során segíthet a szüret idejének meghatározásában. A legmagasabb lehetséges cukortartalom határozza meg a szőlő kereskedelmi értékét. A fermentáció során a cukortartalom csökkenésének megfigyelésével állapítható meg a folyamat befejeződése, illetve végezhető el a korrekció, ha a redukáló cukortartalom túl alacsony a kívánt alkoholfok vagy édesség biztosításához.


A szőlő redukáló cukortartalmát nagyrészt glükóz és fruktóz alkotja. A Fehling-reagenssel lezajlott reakció után a redukáló cukortartalom kolorimetriás módszerrel határozható meg. A Fehling-módszer nem a pontos meghatározásra szolgál, segítségével csak a cukorkoncentráció csökkenése mutatható ki, mivel a reakció a jelenlévő redukáló cukor fajtájától és mennyiségétől függ. Ha a redukáló cukortartalom ismert a fermentáció kezdetén, akkor a potenciális alkoholfok meghatározható, ehhez a g/l-ben megadott cukorkoncentráció-értéket meg kell szorozni 0,06-dal. Afenolok hatással vannak a Fehling-reakcióra, ezért a vörösbort az elemzés előtt színteleníteni kell. A bor tartalmazhat nem erjeszthető redukáló cukrokat is (mint pl. a pentóz), amelyek szintén elemezhetők ezzel a módszerrel. Tartozékok: 4 db küvetta kupakkal, kb. 20 méréshez elegendő reagens, aktív szén, 200 µl-es automatikus pipetta két műanyag heggyel, 2 db 1000 µl-es automatikus pipetta műanyag heggyel, kanál, tölcsér, 25 db szűrőpapír, hálózati adapter, 4 db 1,5 voltos elem, kendő a küvetták tisztításához, használati utasítás és hordtáska.
Ár: 189 230 Ft


Egy kattintással megrendelheti a HI 83746 borászati fotométert WEBÁRUHÁZUNKBAN!
 

HI 83748 -Fotométer a bor borkősavtartalmának meghatározásához 

borkősav egyike a borban található legfontosabb savaknak. Borkősav (H2T), kálium-bitartarát (KHT) vagy kalcium-tartarát (CaT) formájában található meg. Aránya a pH-értéktől függ. A bitartarátként (HT-) előforduló tartarát aránya 3,7 pH esetén éri el a maximumát. A kristályos lecsapódás a bor érésének mellékjelensége, de nem elfogadható a kereskedelemi forgalomban. A vörösbor káliumtartalma 600-2500 ppm lehet. A kálium-bitartarát vízben oldódik, de az alkohol és az alacsony hőmérséklet csökkenti oldhatóságát. A fermentáció során a kálium-bitartarát egyre kevésbé oldódik, ez telítettséghez és kicsapódáshoz vezethet. A KHT-stabilitás hirtelen hűtéssel állítható vissza. Ennek során a 3,65 pH alatti pH-értékű borok esetében a pH-érték 0,2-del csökkenhet, míg 3,7 pH feletti pH-értékű borok esetén a pH-érték nő.


kalciumtartalom 6-165 mg/l lehet. A kalcium a tartaráttal vagy az oxaláttal kristályoskicsapódást képez. A kalcium-tartarát hőmérsékletfüggő instabilitása a fermentáció után 4-7 hónappal jelentkezik.   proteinek és a polifenolok stabil elegyet alkotnak a tartaráttal, így megakadályozzák a kicsapódást. Az elegyeket a polifenolok és a tartarát hozza létre a vörösborban, míg a fehérborban a proteinek. A pigmentpolimerizáció miatt a borkősav-kapacitás, így a kicsapódás mértéke csökken. A bor borkősavtartalma általában 1,5-4,0 g/l. Ez a koncentráció nem összekeverendő a bor teljes vagy titrálható savtartalmával, amelyet szintén gyakran fejeznek ki borkősavtartalomban. A borkősav a borban alapvetően megtalálható sav (a teljes savtartalom akár 60%-a), de egyéb savak, mint például az almasav, a citromsav és számos illékony sav is részét képezik a teljes savtartalomnak.
Tartozékok: 2 db küvetta kupakkal, öt méréshez elegendő reagens, 200 µl-es automatikus pipetta 2 db műanyag heggyel, 5 ml-es fecskendő heggyel, 12 VDC hálózati adapter, 4 db 1,5 voltos AA elem, kendő a küvetták tisztításához, használati utasítás és hordtáska.
Ár: 137 382 Ft


Egy kattintással megrendelheti a HI 83748 borászati fotométert WEBÁRUHÁZUNKBAN!
 

HI 83749 -Fotométer a bor zavarosságának és bentonittartalmának méréséhez 

A palackozott fehérbor gyakori problémája afehérjekicsapódás, így a bort stabilizálni kell a palackozás előtt. Elterjedt stabilizáló reagens a kaolinhoz hasonló, vulkanikus agyagszerű bentonit. Növeli a bor tisztaságát és stabilitását, de az üledék, illetve a csersav és a szín redukciója miatt van negatív hatása is. A különböző bentonitfajták eltérő fehérjeeltávolító-kapacitással rendelkeznek, így fontos az előzetes labortesztek végrehajtása.
A fehérjestabilizálás nem okoz problémát a vörösbor esetén a viszonylag magas fenol-koncentráció miatt, mivel az instabil fehérje még a palackozás előtt kicsapódik. A vörösborhoz általában 12 g/hl bentonitot adnak,amely csökkenti a kolloidrészecskék mértékét, azaz növeli a membrános szűrhetőséget.


Az alacsony fenoltartalmú borok (mint például a rosé) esetén palackozás előtt ellenőrizni kell a fehérje-stabilitást. Meghatározható a várható fehérje-kicsapódás, illetve a stabilitás növeléséhez szükséges bentonit-mennyiség.
A kelleténél több bentonit miatt károsodhat a bor íze, testessége és színe. folyamatos mérési mód segítségével megfigyelhető a lebegő részecskék ülepedésének mértéke, mígátlagszámító módban több mérés átlaga határozható meg, amely akkor hasznos, ha a minta eltérő méretű részecskéket tartalmaz.
Ár: 260 922 Ft


Egy kattintással megrendelheti a HI 83749 borászati fotométert WEBÁRUHÁZUNKBAN!

Webáruház készítés
argep.hu arcedula.hu vatera.hu shopmania.hu olcsobbat.hu A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.